4 mei 2017

De digitale tentoonstelling ‘Tonen van de Oorlog’  is vanaf vandaag op de website van het NIOD te bekijken. ‘Tonen van de Oorlog’ laat zien welke rol muziek speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Welke verzetsliedjes zijn er tijdens de oorlog geschreven? Wat zong men tijdens de bevrijding? Welke muziek was populair bij soldaten aan het front? Muziek speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een veelzijdige rol. Muziek verwoordde gemis, gaf hoop en kon in de donkere oorlogsjaren een beetje humor en plezier bieden. Aan de hand van verschillende thema’s geeft deze NIOD-tentoonstelling een inkijkje in de verschillende manieren waarop muziek tijdens de oorlog tot uiting kwam.

Geïllustreerd aan de hand van NIOD-archiefmateriaal en geluidfragmenten komen in deze special verschillende thema's voorbij. Teksten van het Joodse duo Johnny & Jones, bladmuziek van bevrijdingsliedjes, nationaalsocialistische composities en nog vele andere interessante archiefstukken en geluidfragmenten zijn in digitale tentoonstelling te bekijken en te beluisteren.

Klik hier om de special te bekijken.